Saxenda®, het nieuwe afslank-wondermiddel?

Een greep uit de krantenkoppen over het "wondermiddel" Saxenda®

ELKE DAG EEN SPUITJE OM TE VERMAGEREN - Gezondheid.be

SUPER AFSLANKMIDDEL ? - agripress

VEROVERT DIT NIEUWE WONDERMIDDEL TEGEN OBESITAS DE BELGISCHE MARKT ? - Knack

ELKE DAG EEN SPUITJE ALS HET ULTIEME DIEET - Het Nieuwsblad

VERGEET HET DIEET, VERMAGER MET DE SPUIT - De Morgen

20% GEWICHT VERLIEZEN MET DAGELIJKSE SPUIT - Het Belang Van Limburg

AFSLANKMIDDEL Saxenda® - parlementaire vraag aan de Minister van Volksgezondheid (met de vraag voor terugbetaling)

Hoe werkt Saxenda® - Liraglutide** (injecties)

Saxenda® is een geneesmiddel voor gewichtsverlies en bevat de werkzame stof liraglutide. Het is vergelijkbaar met het natuurlijk hormoon GLP-1 dat vrijkomt uit de darmen na een maaltijd. Saxenda® werkt in op de receptoren in de hersenen die uw eetlust regelen en zorgt dat u zich voldaan en minder hongerig voelt. Dit kan u helpen om minder te eten en uw lichaamsgewicht te verlagen.

Saxenda® wordt gebruikt voor gewichtsverlies als aanvulling op een dieet en lichaamsbeweging bij volwassenen vanaf 18 jaar met:

 • een BMI van 30 of hoger (zwaarlijvigheid)
 • een BMI van 27 tot 30 (overgewicht) die gewichtsgerelateerde gezondheidsproblemen hebben (zoals diabetes, hoge bloeddruk, abnormale vetgehalten in het bloed, of ademhalingsmoeilijkheden tijdens de slaap (ook wel "obstructieve slaapapneu" genoemd).

Wat doet het nog?

Of een maximaal gewichtsverlies van 20% bij een obees persoon nu écht het verschil gaat maken, en of men door "dieet en lichaamsbeweging", mits er geen medische grond is voor het overgewicht, niet vanzelf zou afvallen, laat ik aan uw oordeel over.

Feit is wel dat de homepagina van Saxenda® zelf volgende boodschap vermeldt :

Ernstige bijwerkingen kunnen optreden bij mensen die Saxenda® gebruiken, met name mogelijke schildkliertumoren, waaronder kanker. Tijdens de testprocedure veroorzaakte het medicijn bij ratten en muizen tumoren van de schildklier. Sommige van deze tumoren waren kankers. Het is niet bekend of Saxenda® tumoren van het type medullaire schildklierkanker zal veroorzaken bij mensen.

In een document van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) staat het volgende met betrekking tot de schildklier:

Muizen en ratten vertoonden een dosis- en behandelingsduurafhankelijke toename van schildklier C-cel tumoren. C-cellen zijn calcitonine-producerende parafolliculaire cellen in de schildklier. Het belangrijkste gevolg voor is medullair schildkliercarcinoom (MSC). Het potentiële risico van MSC was een belangrijk aandachtspunt bij de eerste evaluatie van Liraglutide.

Als u het volledige document wil lezen gaat u er best even voor zitten: 341 pagina's. Dat de sponsor van die "Briefing Document" Novo Nordisk is, fabrikant van Saxenda®, zal daar wel de gewoonte zijn …

Vormt dit risico een probleem voor Saxenda®? Hoegenaamd niet. Saxenda® stelt immers dat mocht je tot de ongelukkigen behoren die medullaire schildklierkanker ontwikkelt, de schildkier chirurgisch kan weggenomen worden. Dankjewel. Nu voelen we ons veel geruster …

Kanttekening voor eventuele lezers die (nog) geen schildklierproblemen hebben. Saxenda® waarschuwt ook voor pancreatitis (ontsteking van de aalvleesklier), met mogelijk dodelijke afloop.

In kort bestek

Saxenda® is een injecteerbaar geneesmidel dat enkel op voorschrift verkrijgen is, dat mensen met overgewicht zou kunnen helpen om gewicht te verliezen. Het moet gebruikt worden in combinatie met een caloriearm dieet en lichaamsbeweging.

De bijwerkingen, ook voor de schildklier, zijn echter niet te onderschatten.

Wanneer mag Saxenda® niet gebruikt worden?

Gebruik Saxenda® niet als je:

 • een voorgeschiedenis hebt van schildklierkanker
 • lijdt aan endocriene neoplasie type 2 (MEN2)
 • allergisch bent vor liraglutide of voor één van de ingrediënten in Saxenda®. Allergische reacties kunnen zijn:
  • zwellingen van het gezicht, de tong, keel, lippen
  • duizeligheid en flauwvallen
  • zeer snelle hartslag
  • ademhalingsproblemen
  • slikproblemen
  • ernstige huiduitslag of jeuk
 • zwanger bent of van plan bent zwanger te worden. Saxenda® kan uw ongeboren kind schaden.

Vooraleer je Saxenda® wil gebruiken moet je de arts op de hoogte brengen dat je lijdt aan één van onderstaande aandoeningen: schildklierkanker, pancreatitis, galstenen, hoge tryglyceriden, diabetes, allergisch aan bestanddelen van Saxenda®, problemen met de spijsvertering, een maagaandoening, lever- of nierproblemen, depressie (al dan niet met zelfmoordgedachten). Je arts moet ook weten of je zwanger bent of wil worden, of je borstvoeding geeft, en of je andere medicijnen, al dan niet op voorschrift, en ook vitamines, kruiden of enige andere suppletie neemt.

Naast de aangehaalde schildkliertumoren en pancreatitis, gaat de lijst met bijwerkingen verder met galblaasaandoeningen (waaronder galstenen, pijn in de bovenbuik, koorts, geel worden van huid en ogen, geel-gekleurde ontlasting), een lage bloedsuikerspegel, verhoogde hartslag, nietfalen, ernstige allergische reacties, depressie of zelfmoordneigingen, misselijkheid, diarree, constipatie, braken, hoofdpijn, verminderde eetlust, maagklachten, vermoeidheid, duizeligheid.

Volgens professor Van Gaal van de obesitaskliniek van het UZA (Universitair Ziekenhuis Antwerpen) en endocrinoloog (!) is het geneesmiddel een doorbraak in de strijd tegen obesitas. In een artikel op gezondheid.be stelt hij dat hij al jaren experimenteert met het product en naar eigen zeggen mooie resultaten haalt, 8 à 10 procent gewichtsverlies. Acht tot tien procent !. En dat voor een product, de naam geneesmiddel niet waardig, dat je eigenlijk verschrikkelijk ziek kan maken. Van een endocrinoloog zou je beter mogen verwachten.

Het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (BCFI) is vooralsnog niet zo enthousiast om het middel goed te keuren. Volgens het BCFI is het gebruik van liraglutide in de aanpak van obesitas beperkt. Nog volgens het BCFI zijn de langetermijneffecten van liraglutide nog niet bekend en zijn de ongewenste effecten ervan vooral misselijkheid. "Voornamelijk misselijkheid?" Toch even de volledige lijst lezen, graag.

Eén patiënt, waar ook ter wereld, die schildklierkanker ontwikkeld door het gebruik van Saxenda® is er één teveel.

Wordt het niet eens tijd om een geneesmiddel te ontwikkelen tegen hypothyreoïdie, hyperthyreoïdie, Hashimoto, Riedel, … dat echt werkt in plaats van de schildklierpatiënten zo stiefmoederlijk te behandelen?

Bronnen en aanvullende informatie

Saxenda®.com, site van de producent
Bijsluiter van Saxenda® (Engelstalig)
Document van de Europese Commissie: samenvatting van de productkenmerken
Rapport van de FDA (Food and Drug Administration), Endocrien en Metabool Adviescommittee
Artikel uit Gezondheid.be, interview met professor Van Gaal