Behandeling

Dan maar zelf op zoek naar informatie (welkom op deze site, ik hoop echt dat u er iets aan heeft …). En zoals steeds is overdaad aan informatie ook een probleem op zich. Het succes van het boek van Dr. Mark Starr ligt waarschijnlijk aan de basis van een gegroeid bewustzijn in de Verenigde Staten. Ook Dr. Alan Christianson is één van de betere bronnen, al drukt hij wel heel sterk op het belang van ontgiften.

Waar mensen vertwijfeld naar antwoorden zoeken, zijn er anderen die grof geld verdienen aan het geven van die antwoorden, ook als ze compleet naast de kwestie zijn. Er is dan ook een complete industrie op gang gekomen met boeken, (betalende, soms zeer dure) workshops, alternatieve behandelingen, betalende patiëntenverenigingen, voedingsleer, dieetprogramma's, en alles wat er nog kan bijhoren. Enkel een firma die t-shirts verkoopt met "My thyroid is sick. Yours too?" heb ik nog niet gevonden. Misschien breng ik nu iemand op een commercieel idee.

Gezond(er) leven, letten op je voeding en bewegen is voor niemand slecht, maar wanneer je schildklier het laat afweten is er echt wel meer nodig dan een gezond voedingspatroon om uit de problemen te geraken. Hoeveel mensen met een slecht werkende schildklier slepen zich van dieet naar dieet zonder resultaat? Hoeveel van die diëten zijn bovendien ook nog eens schadelijk voor hun al geteisterde schildklier …

Mark Starr

Mark Starr ( )

Dr. Mark Starr studeerde bij Hans Kraus (de pijnspecialist van president John Kennedy) en Lawrence Sonkin (endocrinoloog). Belangrijker hierbij is wellicht dat hij zelf een patiënt is, en aan de hand van de studies die hij deed zelf ondervond hoezeer de diagnosestelling en behandeling tekort schiet.

Hij is een diplomaat bij de "American Board of Pain Medicine".

Zijn boek "Hypothyrodism Type2", een type waarbij hij bedoelt dat de bloedwaarden binnen de referentiewaarden vallen, maar de patiënt nog steeds behoorlijk hypothyreoot is, werd zo succesvol dat hij zijn carrière als sport- en pijnarts op pauze moest zetten.

Waarschuwing!!waarschuwing

De samenstelling van de medicatie L-Thyroxine, het meest voorgeschreven geneesmiddel voor een te traag werkende schikldklier, is gewijzigd op 1 januari 2015. En nog steeds hebben patiënten om uiteelopende redenen problemen met deze nieuwe medicatie. Verneem er alles over op onze speciale dossierpagina!

Lees verder »

Medicatie

overzicht van de schildkliermedicatieEen slecht werkende schildklier, zij het te traag of te snel, kan enkel bijgesteld worden door middel van medicatie. Hiervoor zijn twee alternatieven: de traditionele medicatie en de op natuurlijk schildklierhormoon gebaseerde medicatie.

Het medicatieoverzicht geeft u een overzicht van de medicatie die men u kan voorschrijven. Daarvan is dus lang niet alles in België verkrijgbaar.

Toch kan een arts internationale medicatie voorschrijven; het is een kwestie van willen meedenken met de patiënt.

Natuurlijk schildklierhormoon, afkomstig van gedroogde en gemalen varkensschildklier, is bijvoorbeeld niet verkrijgbaar in België. Toch is het belangrijk genoeg om hier te vermelden.Wanneer je niet tevreden bent over de synthetische medicatie dan is het raadzaam om aan je arts het natuurlijke medicijn te vragen. Jammer genoeg kan dit niet in België. Waarom toch ? Sommigen beweren dat het financiële aspect doorslaggevend is. De synthetische medicatie is veel duurder (lees: brengt veel meer op) dan de natuurlijke. De fabrikant van het synthetische schildklierhormoon heeft een patent op deze medicatie, terwijl er geen patent mogelijk is voor de natuurlijke, van varkens afkomstige schildkliermedicatie. Nochtans bevat dit middel als enige de vier schildklierhormonen : T4 - T3 (in een 5:1 ratio), T2 en T1. De bekendste medicatie met natuurlijk schildklierhormoon die we tot voor kort ook in België konden krijgen is Armour.

Synthetische medicatie kwam voor het eerst op de markt in 1955, vergezeld van een agressieve marketingcampagne die het natuurlijke schildklierhormoon afschilderde als oubollig, voorbijgestreefd en inconsistent. De meeste dokters schreven het synthetische schildklierhormoon voor (synthetisch = geproduceerd en ontwikkeld in een lab uit chemische bestanddelen), maar het bevat enkel T4. Toch is het algemeen bekend dat de meeste mensen wel degelijk aanvullend T3 nodig hebben om T4 om te zetten in T3, vooral de patiënten die symptomen vertonen van depressie. T3 heeft hier een gunstig effect op. In de VS kan Syntroid (T4 –synthetisch) aangevuld worden met Cytomel (T3 – synthetisch).

Een gezonde schildklier produceert ook T2, dat een belangrijke rol speelt in ons metabolisme (en dus in gewichtsverlies). De enige medicatie die ook T2 bevat is afkomstig van natuurlijke varkensschildklier. (Het bevat ook T1, waarvan de werking van T1 nog steeds niet duidelijk is, er wordt research naar gedaan).

Omgaan met je schildklier en je medicatie

Er zijn ook dingen die je zelf kan doen om ervoor te zorgen dat je schildklier wat beter ondersteund wordt. De meeste ervan zullen artsen je niet zeggen, of zullen ze zelfs ontkennen als je hen erop attent maakt. Laat dit je vooral niet tegenhouden.

Neem je medicatie nuchter en wacht minstens een uur voor je iets eet of drinkt.
Neem je medicatie in met water, en niet met bijvoorbeeld koffie, melk of fruitsap. Koffie blijkt de werking te verminderen. Cafeïnevrije of cafeïnehoudende koffie maakt hierbij geen verschil. Calcium blijkt één van de sterkste binders van schildklierhormoon. Op die manier wordt de opname in je lichaam verhinderd en heb je niets aan je medicatie.
Zorg voor een optimale hoeveelheid jodium in de voeding. In de media krijgen we al te vaak te horen dat we veel te veel zout consumeren. Dat is slechts gedeeltelijk waar. We gebruiken te veel producten met het verkeerde zout. Standaard keukenzout bevat geen jodium. Zeezout is beter omdat het naast jodium ook nog 3% magnesium bevat. Let er wel op dat het zeezout wel degelijk jodium bevat.
De balans tussen jodium en selenium in het bloed speelt een belangrijke rol. Laat dus ook je seleniumspiegel testen. Eén paranoot per dag draagt al in hoge mate bij tot voldoende selenium in je lichaam en het is nog lekker ook.
Als je multivitamines neemt en je hypothyreoïdie hebt waarvoor je behandeld wordt, neem er dan een zonder jodium.
Vermijd kwik. Kwik is gevaarlijk omdat het diep penetreert in de weefsels en dan vooral in het schildklierweefsel. Vermijd dus tandvullingen met amalgaam en let op met vis. Vis is over het algemeen zeer gezond, en daarom is het goed om toch een à twee keer per week vis te eten, maar blijf af van tonijn. Vers of uit blik, tonijn bevat de grootste concentratie kwik in vergelijking met andere vis.
Afbrokkelende nagels zijn een indicatie van een tekort aan zink.
Vermijd fluor. Drink geen water uit plastiek flessen, en drink niet rechtstreeks uit plastiek flessen.
Vermijd het gebruik van pesticiden en insecticiden.
De fabel van generische medicatie. Regelmatig zijn er patiënten die menen dat ze minder of geen baat hebben wanneer ze een generische, goedkoper product innemen in plaats van een merkproduct. Dit geldt voor eender welke medicatie. Ze zouden best wel eens gelijk kunnen hebben. Het is inderdaad zo dat de hoeveelheid werkzame stof in de medicatie dezelfde is van het merkproduct. Hierop afgaand zou de werking dan ook eender moeten zijn. Het verschil zit echter in de "fillers", de vulstoffen. Deze kunnen van merk tot merk verschillen, en andere verbindingen aangaan in het lichaam van de patiënt. Iedereen is uniek, dus iedereen reageert (licht) anders. Het probleem met generische producten is ook dat de apotheker u overeenkomstig de wet generische medicatie kan geven van een bepaalde producent, en de volgende keer de generische medicatie kan geven van een andere producent. Dit kan betekenen dat je de ene wel goed zal opnemen en de andere niet, met alle gevolgen van dien voor de behandeling en je gezondheid. Wanneer je merkt dat medicatie niet werkt zoals door de arts beloofd werd, lees dan de bijsluiter na om de gebruikte vulstof te kennen en vermijd medicatie met de vulstof die bij jou de werking blijkt te verminderen of teniet te doen.
Soms adviseren artsen of apothekers om de medicatie om de andere dag te nemen, of op even dagen 50 mcg en op de oneven dagen 75 mcg! Geen goed idee: studies tonen aan dat de wisselende doses het endocriene stelsel nog meer onder druk zetten.
Opgepast met magistrale bereidingen met betrekking tot de schildklier. De dosering van het actieve bestanddeel van schildkliermedicatie is zo miniem dat de kleinste vergissing door de apotheker kan leiden tot een enorme overdosis. Er zijn al patiënten hieraan overleden (VS).

Uw arts of endocronoloog kiezen

Als het gaat om schildklieraandoeningen is het vaak moeilijk om de "juiste" dokter te vinden. Schildklieraandoeningen en –behandelingen komen vaak te weinig aan bod in de opleiding van de huisarts. Wanneer een dokter geen praktijkervaring heeft is het voor hem of haar heel moeilijk om de patiënt te begrijpen, en te behandelen. Er zijn meer dan 300 symptomen die gelinkt kunnen worden aan de schildklier, maar veel ervan komen evengoed voor bij andere aandoeningen. Verkeerde interpretatie, de aandoening over het hoofd zien kan zware gevolgen hebben voor de patiënt. Het is al te gemakkelijk de patiënt te veroordelen tot hypochonder, of te zeggen dat het allemaal tussen de oren zit. Als patiënt ben je dan radeloos en machteloos, maar bovenal je krijgt niet de behandeling waar je recht op hebt.

Welke dokter kiezenAls patiënt moet je dan mondiger worden, je gezondheid staat immers op het spel. Het vergt waarschijnlijk tonnen meer energie dan dat je op dat moment hebt, maar je mag en moet een goede behandeling eisen van je dokter. Een geïnformeerde patiënt is in staat om zowel de keuzes van de arts te begrijpen als te evalueren. Stelt die dokter jou teleur, zoek een andere! Als je het vermoeden hebt van een schildklieraandoening, vraag een bloedonderzoek waarbij TSH, T3, T4 en TPO wordt bepaald. EN, geen OF. Al deze testen zijn wel degelijk nodig. Neem geen genoegen met alleen maar een TSH bepaling. Je kunt wel degelijk een schildklieraandoening hebben met een "normale" TSH waarde!

Een endocrinoloog is een dokter die gespecialiseerd is in de behandeling van klieren in het endocriene stelsel. Het gaat om de schildklier, de bijschildklieren, de alvleesklier, geslachtsklieren (eierstokken en testikels), bijnieren, pijnappelklier, hypofyse en hypothalamus. De meest voorkomende aandoening die een endocrinoloog behandelt is diabetes. De tweede meest voorkomende aandoening is hypothyreoïdie, maar…

Meer en meer endocrinologen staan aan het hoofd van een obesitaskliniek, waarbij ze samenwerken met diëtisten, psychologen en chirurgen. Wanneer je "en" (morbide) obees bent "en" klachten en symptomen hebt gerelateerd aan een mogelijke schildklieraandoening, dan ben je bij hen aan het verkeerde adres. Het is voor de endocrinoloog op dat moment veel lucratiever om je als patiënt van zijn obesitaskliniek te hebben dan als schildklierpatiënt. Gastric bypass, de oplossing! Niet waar natuurlijk, wanneer het gaat om een onderliggende schildklieraandoening.

Neem hier geen genoegen mee. Niet iedere morbide obees, zwaarlijvige, aan vetzucht lijdende mens is een veelvraat, die zich volpropt met cola en chips voor TV, of die in het holst van de nacht opstaat om de ijskast leeg te (vr)eten, of die gans de dag zit te schransen!

Er zijn goede endocrinologen, maar jammer genoeg zijn ze moeilijk te vinden. Informeer je goed, vraag uitleg, het gaat immers om jouw gezondheid. Leg hen gerust op de rooster als je van bepaalde zaken zelf al zeker bent en check op die manier hun kennis. Dit is soms een ontnuchterende oefening.

Vraag ook altijd om een kopie van je bloedonderzoeken, zowel bij de specialist als bij de huisarts, zodat je thuis alles nog eens rustig kan nakijken. Houd een dagboek bij, en zet de resultaten om in een Excel-grafiek. Dokters kunnen ook fouten maken in de interpretatie van het bloedonderzoek, zoals bv een hoge TSH waarde interpreteren als een verhoogde schildklierwerking, met alle gevolgen van dien.

Als je gediagnosticeerd wordt met een schildklieraandoening moet je om de 1 à 2 maanden terug naar de dokter voor een follow-up, en dit tot je stabiel bent, dus in feite in remissie. Deze opvolgingsonderzoeken dienen om de dosis van je medicatie bij te sturen. Tijdens dit consult moet ook je hart en bloeddruk gecontroleerd worden alsook je schildklier (goiter). Je mineralenspiegel bepalen bij de bloedonderzoeken is een goede zaak. Indien je symptomen minder zijn geworden of zelfs verdwenen zijn dan betekent dit dat de medicatie aanslaat, niet dat het moment gekomen is om je medicatie af te bouwen. Het gaat er immers niet om dat je bloedwaarden binnen de lijntjes kleuren, het gaat erom dat jij je goed voelt. Een goed arts moet in de eerste plaats luisteren naar zijn patiënt.