Aandoeningen - myxoedeem

William Miller Ord

William Miller Ord ( 23 september 1834 - 14 mei 1902)

Hij was een Brits chirurg aan het St. Thomas Hospital te Londen.

In 1879 gaf hij zijn naam aan Ord's Thyreoïditis, waarbij antilichamen tegen schildklierperoxidase en/of thyroglobuline leiden tot een geleidelijke afbraak van schildklierfollikels. Deze ziekte kan gediagnosticeerd worden door onderzoek naar deze antilichamen in het bloed. Ze wordt gekenmerkt door een invasie van leucocyten, voornamelijk de T-lymfocyten van de schildklier. Ord's thyreoïditis resulteert meestal in hypothyreoïdie.

William Miller Ord mag beschouwd worden als de arts die opheldering bracht in wat we nu myxoedeem noemen, omdat hij verder onderzoek verrichtte na de eerste bevindingen van William Withney Gull.

In 1878 voerde Ord een autopsie uit op het lichaam van een vrouw van middelbare leeftijd die overleden was aan de gevolgen van hypothyreoïdie. Toen hij een incisie maakte in de huid van de vrouw merkte hij dat de onderliggende weefsels sponsachtig en dik waren. Er sijpelde geen vocht uit deze incisie. Dr. Ord realiseerde zich dat dit nog nooit eerder geconstateerd was.

Hij riep de hulp in van Halleburton, een chemicus, om de stof te identificeren. Wat ze vonden was een abnormale ophoping van mucine. Hoewel dit een normaal bestanddeel van ons weefsel is, hoopt deze gelei-achtige stof zich op bij hypothyreoïdiepatiënten.

William Miller Ord was gehuwd met Julia, dochter van Joseph Rainbow of Norwood, en kreeg twee dochters en een zoon. Na de dood van zijn vrouw in 1864 hertrouwde hij met Jane, dochter van sir James Arndell You, en kreeg hij nog twee dochters.