Aandoeningen - ziekte van Basedow of ziekte van Graves

Robert James Graves en Carl-Adolph von Basedow

Robert James Graves ( 27 maart 1796 - 20 maart 1853)

Robert James Graves was een vooraanstaande Ierse chirurg die zijn naam gaf aan de ziekte van Graves.

In 1821 begon hij met een eigen medische praktijk in Dublin na een verblijf in het buitenland. Hij was de pionier van het "Klinisch onderwijs", wat inhoudt dat de studenten les krijgen bij het ziekbed van de patiënt. De studenten moeten de patiënt dan zelf onderzoeken onder begeleiding van hun lesgever en moeten suggesties doen over diagnose, behandeling, anatomie en ziektebeeld. Eén van Graves' studenten was William Stokes, waarmee Graves later zou samenwerken.

Graves en Stokes maakten de Dublin School of Medicine wereldberoemd.

Graves ontdekte dat antistoffen de TSH-receptor van een schildklier aanvallen waardoor de schildklier te veel schildklierhormonen gaat produceren. De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte, omdat het immuunsysteem antistoffen aanmaakt die het eigen weefsel en organen aanvallen. Later zou Carl Adolph von Basedow de symptomen nog verder uitdiepen en beschrijven. Men spreekt dan ook vaak over de ziekte van Graves-Basedow.

Carl Adolph von Basedow ( 28 maart 1799 - 11 april 1854)

Carl Adolph von Basedow studeerde geneeskunde aan de universiteit van Halle (DE) en vestigde zich later als huisarts en chirurg in Merseburg in Saksen-Anhalt. Hij interesseerde zich vooral voor oogaandoeningen.

In 1840 beschreef hij dezelfde aandoening als Robert James Graves enkele jaren eerder. Von Basedow bepaalde de symptomen van de ziekte in de "Trias van Mersenburg":

  • naar voor geplaatste ogen
  • struma
  • versnelde hartslag

Verder constateerde hij dat de patiënt vaak vermagerde ondanks een toegenomen eetlust, dit alles als gevolg van een te snel werkende schildklier.

Acht jaar later publiceerde hij zijn bevindingen tijdens het pathologisch onderzoek bij een patiënt met Glozaugen. Het zwellen van de oogspieren en het vetweefsel in de oogkas veroorzaakt het uitpuilen van de ogen.

Hij overleed aan de gevolgen van vlektyphus op 55-jarige leeftijd.

Het academisch ziekenhuis van de universiteit van Halle (DE) draagt zijn naam.